Gedicht von Svetolik Marinkovic: „Dinja za pet starih dinara“

Svetolik Marinkovic:"Dinja za pet starih dinara"

U ovoj pesmi Svetolik opisuje svoj istiniti dozivljaj, kao i u vecini svojih pesama.
Pesma „Dinja za pet starih dinara“ bila je recitovana 3. maja 1966 godine na RTB 1 u emisiji „Covek peva posle rada“, urednik emisije bio Slobodan Novakovic.
Svetolik je rodjen 1932 godine u Babajiću kod Ljiga, Centralna Srbija.
Sin uglednog romskog muzičara, violiniste Miće Đuneta.
Pesma je posvećena supruzi Katarini!
Snimljena je u Beču, u okviru projekta „Romanistan Crossing Spaces in Europe“.

Autobiografija
Svoj radni vek zapoceo sam kao kurir u redakciji lista „Narodna omladina“- Jugoslavije a kasnije „List mladost“, 2.04.1948 godine. Radeci kao kurir u listu dok sam raznosio honorare najpoznatijim pesnicima i knjizevnicima, kao sto su: Branko Copic, Mira Aleckovic, Desanka Maksimovic, i mnogim drugim literalnim stvarocima. Imao sam prilike da ih upoznam a kasnije da se i konsultujem sa njima u vezi literature. Od literalnih stvaralaca poznavao sam: pesnike srednje generacije, i to: Bozidara Sujicu, Dragana Kolundziju, Radeta Vojvodica, Milovana Danojlica, Branu Petrovica, Dobricu Erica kojeg sam upoznao na 1. festivalu radnicke poezie u Iskri Baric koja je bila organizator , ciji sam bio takodje ucesnik tog festivala citajuci svoje dve pesme.
I u listu Mladost gde su se mnogi novinari afirmisali a kasnije otisli u druge vece novinarske kuce- upoznao mnoge knjizevne stvaraoce. Tako da sam i ja objavio prvu svoju pesmu 1955 godine u listu „Omladina“ pod naslovom „Tuzan docek“, posvecena majci kada je dolazila iz Ljiga za Beograd. Objavio sam oko 300 svojih pesama u raznim listovima i casopisima. Neke su objavljene u drugim listovinma po vise puta, pored lista Mladost gde sam se najcesce pojavljivao. Objavi sam dve pesme u „Knjizevnim novinama“. A zagrebacke „Vecernje novosti“, prenele su mi jednu svoju pesmu doslovno pod naslovom „Da li da preskocim razum“. Prvu pesmu pustio mi je poznati knjizevnik Mladen Oljaca u to vreme urednik kulturne rubrike lista „Omladina“, a koju je preuredio poznati knjizevnik i pesnik Slobodan Markovic. Pisao sam i za „Politiku“, za rubriku „Pisma urednistvu“, i neke usputne viceve i sale objavio sam u listu „Vecernje novosti“, ilustrovani humor sa ilustracijom poznatog karikaturiste Dragoslava Stojanovica-Sipa, koj pocinje recima:
X: Da li se u tvojoj kuci uvodi voda u kupatilu?
Y: Da, a gde ces ti stanovati?
X: U kadi.


Hinterlasse einen Kommentar